Sigla DespreIsus.ro

Definitiile Evangheliei

Data articolului: 11/10/2008 4:15:54 PM

Un rezumat al definiţiilor Evangheliei.

-- William Anderson

Definitia scurta

Evanghelia este vestea bună că, deşi noi merităm judecata şi iadul, Dumnezeu ne-a dăruit o cale pentru noi, păcătoşii, ca să fim restauraţi în relaţie cu El, acum şi pentru totdeauna, prin Fiul Său Isus, dacă ne întoarcem inimile de la păcat spre Isus şi primim prin credinţă ce a făcut El pe cruce pentru păcatul nostru.

Definitia paragraf
Evanghelia este vestea buna ca Dumnezeu, in dragostea lui mare, ne-a daruit o cale pentru noi si tot restul creatiei, sa fim impacati si restaurati cu El. Fara aceasta cale/dar, tot ceea ce ne-ar astepta este Ziua Judecatii, cand Dumnezeu va judeca tot ce am facut. Vom fi gasiti vinovati de pacat si, cel mai important, de respingerea darului pentru pacatul nostru. Ca rezultat noi vom fi trimisi in iad unde vom experimenta mania intreaga a lui Dumnezeu pentru toate pacatele noastre. Darul lui Dumnezeu pentru pacatul nostru este prin Fiul Sau, Isus Cristos, care a devenit fiinta umana si a trait o viata perfecta, fara de pacat, si apoi a murit pe cruce sacrificandu-se pentru pacatele noastre, dupa care a inviat la viata noua si acum este la dreapta Tatalui asteptand sa se intoarca pentru a-si aseza imparatia vesnica. Toti cei care au acceptat darul lui Dumnezeu in Isus vor fi adoptati de Dumnezeu ca si copii ai Sai si vor fi cu Isus pentru totdeauna.

Definitia lunga
Evanghelia pentru noi începe cu faptul că noi suntem separaţi de Dumnezeu datorită păcatului nostru de neascultare faţă de El şi că nu-I dăm locul de drept în vieţile şi inimile noastre. În schimb, noi am ales să fim dumnezeii noştri proprii şi să facem ce vrem indiferent de ce spune Dumnezeu. 

Noi am fost creaţi pentru buna plăcere a lui Dumnezeu pentru a avea o relaţie cu El. Dar pentru ca dragostea să existe, trebuie să existe capacitatea de a alege să iubeşti sau nu, deci Dumnezeu ne-a dat această capacitate de a alege. Trist este faptul că noi am ales să-L respingem pe Dumnezeu şi să nu-L ascultăm, aşa cum Satan a făcut în eternitatea din trecut. Mândria lui a fost căderea lui, pentru că el era cea mai glorioasă fiinţă dintre tot ce a creat Dumnezeu. În loc să aprecieze ceea ce Dumnezeu a făcut pentru el, el a ales în inima lui că trebuie să i se aducă închinare ca Celui Preaînalt. Tragic este faptul că noi am căzut pe urmele lui, în a dori să fim dumnezeii noştri proprii.

Imaginaţi-vă acest lucru din perspectiva lui Dumnezeu! Înainte ca să existe ceva, Dumnezeu a existat. El este spirit, invizibil şi etern, fără început şi fără sfârşit. Chiar dacă El există în afara timpului, El este prezent peste tot în timp şi spaţiu. El este infinit în cunoaştere şi înţelepciune şi căile Lui sunt mai presus de capacitatea noastră de a întelege. El este atotputernic şi capabil să facă orice ce doreşte să facă şi care este în armonie cu natura Sa. El este frumos, adevărat şi perfect în toate şi niciodată nu se schimbă.

Prin voia Sa, toate lucrurile care există au fost create. El este suveran peste toată creaţia şi face ceea ce Îi place în toată vremea. El singur este sursa şi dătătorul vieţii, plin de bunătate faţă de tot ce a creat. Aşa cum El este viaţa şi sursa vieţii, de asemenea El este dragoste şi sursa dragostei. Dumnezeu este una în natură, dar există în trei persoane divine – Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. Pentru ca dragostea să existe trebuie să existe o relaţie, şi în Trinitate, întotdeauna a existat o armonie perfectă şi dragoste.

Dumnezeu este sfânt, neprihănit şi drept. El trăieşte într-o lumină de care nu te poţi apropia, lumina maiestăţii şi splendorii Sale. El este gelos pentru gloria Sa, pentru că numai El este glorios. Păcatul nu poate exista în prezenţa Sa. El urăşte păcatul şi datorită naturii Sale, El aduce judecată împotriva păcatului şi îl distruge prin mânia Sa neprihănită.

În timp ce Dumenezeu este sfânt, neprihănit şi drept, El este de asemenea infinit în dragoste, milă, har, bunătate, compasiune, credincioşie şi răbdare. În umilinţă El caută să vadă creaţia Sa devenind tot ceea ce El a intenţionat să fie.

Ceea ce noi meritam pentru respingerea şi rebeliunea noastră împotriva lui Dumnezeu este judecata şi iadul. Noi toţi suntem vinovaţi, fără nicio excepţie. Nu putem da vina pe alţii – noi suntem responsabili pentru alegerile noastre făcute cu viaţa noastră. Aceasta este într-adevar o veste rea!

Vestea rea este... şi mai rea! Nu există nimic ce noi putem face pentru a restaura relaţia noastră cu Dumnezeu. Noi nu putem fi îndeajuns de buni sau să facem lucruri bune îndeajuns sau să fim îndeajuns de religioşi pentru a ne câştiga calea spre El.

Datorită acestui lucru, ceea ce ne aşteaptă după ce Domnul Isus se va întoarce să-şi aşeze Împărăţia, este o Zi unde va trebui să stăm înaintea Lui şi să dăm socoteală pentru vieţile noastre. Vom fi judecaţi pentru neascultarea noastră faţă de Dumnezeu şi respingerea lui Isus care este singurul dar al lui Dumnezeu pentru păcatul nostru. El ne va arăta toate dăţile când El a încercat să ne vorbeasca în dragostea Lui mare, şi cum noi L-am respins şi ne-am împietrit inimile faţă de El. Apoi, El ne va spune să plecăm de la El şi să mergem în Iad, fiind conştienţi că am respins pe Isus, expresia cea mai mare a dragostei Tatălui pentru noi.

Dar, există o veste bună, cea mai mare, cea mai extraordinară din toate timpurile. Dumnezeu ne iubeşte şi nu doreşte ca vreunul din noi să meargă în Iad. De aceea El ne-a dăruit o cale ca să fim restauraţi în relaţia noastră cu El, prin Fiul Său.

El, a trimis pe Fiul Său, Isus, să trăiască o viaţă perfectă şi să moară pe o cruce. În timp ce era pe cruce, Dumnezeu a pus toate păcatele lumii întregi pe El şi Şi-a revărsat mânia peste Fiul Său, pentru orice păcat. Prin aceasta Isus a plătit preţul pentru orice păcat. Pe cruce El a murit, apoi a fost îngropat şi trei zile mai târziu, El a înviat din morţi, demonstrând că El a fost fără de păcat şi că mânia lui Dumnezeu a fost pe deplin satisfăcută pentru toate păcatele.

Aceia care îşi recunosc păcatul împotriva lui Dumnezeu şi-l mărturisesc Lui, apoi se întorc în inimile lor de la căile lor neascultatoare şi răzvrătite, şi se întorc la Isus, primind prin credinţă ce a făcut El pe cruce pentru păcatele lor şi-L fac Domnul lor, vor fi iertaţi de toate păcatele şi Dumnezeu va trimite Duhul Lui Sfânt să trăiască în ei, înviindu-i spiritual şi făcându-i copiii Lui ca să fie cu El pentru totdeauna.

Într-o zi, Isus se va reîntoarce şi îşi va aşeza Împărăţia aici pe pământ, unde El va domni în dreptate şi adevăr. Când va veni El, toţi cei care s-au întors de la păcatul lor şi şi-au pus credinţa în Isus, vor fi cu El şi vor domni cu El în Împărăţia Sa glorioasă. La venirea Sa, toţi cei care sunt ai Lui vor fi transformaţi "într-o clipeală de ochi" să fie ca El, fără păcat şi nemuritori. Vom avea trupuri fizice, dar vom fi trupuri spirituale.

La urmă, toată creaţia va arde într-un foc mistuitor şi atunci Dumnezeu va crea un cer şi un pământ nou. În acel moment Ierusalimul cel Nou se va coborî din cer, de la Dumnezeu. Dumnezeu va locui cu oamenii, El va fi Dumnezeul lor şi ei vor fi poporul Lui. El le va şterge orice lacrimă şi nu va mai fi moarte şi vaiet sau plâns sau durere. El va restaura toate lucrurile şi le va face noi. Totul va fi aşa cum Dumnezeu le-a vrut la început. Asta pentru lauda gloriei şi harului Său.

Cuvinte cheie: Evanghelie, definiţii, rezumat, pe scurt

Nu sunt comentarii

Nu există comentarii încă.

Adaugă un comentariu

Comentarii

Tu trebuie sa fii logat pentru a comenta.

Other articles
Centralitatea Evangheliei
Evanghelia nu reprezintă doar minimul de cerințe doctrinare necesar pentru a intra în Împărăție, ci modalitatea prin care înregistrăm orice progres în Împărăție. Read more »
Data articolului: 6/28/2013 1:40:28 PM |
Pericolul încercării de a-I fi plăcut lui Dumnezeu
Sandra s-a luptat toată viaţa cu dorinţa de a-i mulţumi pe oameni. Ea spune că nu-şi aminteşte vreo vreme în care să nu să se fi întrebat ce cred ceilalţi despre ea. Read more »
Data articolului: 2/10/2012 12:41:47 PM |
Cel mai transformator cuvânt
Evanghelia pe care ţi-o predici va avea un efect enorm asupra a ceea ce îţi doreşti, a ceea ce gândeşti, spui şi faci... Read more »
Data articolului: 1/22/2012 11:44:32 PM |
Puterea transformatoare a Evangheliei
Pentru că Îl iubim pe Domnul, cu toţii vrem să devenim bărbaţi şi femei care Îi reflectă viaţa cu tot mai multă desăvârşire. Pentru noi, întrebarea nu este: „Ar trebui oare să căutăm să creştem în evlavie?” ci mai degrabă: „Cum creştem în evlavie?” Read more »
Data articolului: 1/13/2012 1:01:32 PM |
Cum să nu devii creştin
Ce înseamnă să fii creştin? Cum devii unul? Mă bucur că ai întrebat. Mai întâi, să analizăm trei moduri în care nu poţi deveni copil al lui Dumnezeu. Chiar aşa. Cum să nu devii creştin. Read more »
Data articolului: 8/1/2011 8:36:18 AM |
Copyright © William Anderson | All Rights Reserved