Sigla DespreIsus.ro

Cel mai important adevăr al vieţii poate fi cel mai uşor de uitat

Data articolului: 11/10/2008 7:35:14 PM

Care este in realitate lucrul central din viata ta? Numai un lucru poate avea prioritate maxima cu adevarat; deci, ce se afla in varful listei tale, in afara de nimic?

-- C. J. Mahaney, Living the Cross Centered Life, p. 13–22, 2006, Multnomah Books

"Crucea este focul arzator langa care flacara iubirii noastre este aprinsa, insa trebuie sa ne apropiem destul de ea incat scanteile ei sa cada peste noi.”  -- John Stott

Fiecare din vietile noastre sunt centrate pe ceva. Ce se afla in centrul vietii tale?

Gandeste-te la asta un moment. Care este in realitate lucrul central din viata ta? Numai un lucru poate avea prioritate maxima cu adevarat; deci, ce se afla in varful listei tale, in afara de nimic?

Sau, hai sa formulez altfel: Pentru ce esti cel mai pasionat(a)? Despre ce iti place sa vorbesti? La ce te gandesti cel mai mult cand nu ai nimic de facut?

Sau incearca asta: Ce anume te
defineste? E cumva cariera ta? O relatie? Poate familia, sau lucrarea in care esti implicat. Ar putea fi o cauza sau o miscare, sau o afiliere politica. Sau poate lucrul cel mai important pentru tine este un hobby sau talent pe care il ai, sau poate chiar casa ta sau posesiunile tale.

Poate fi unul din multe lucruri bune – dar cand vine vorba despre centrarea vietii noastre, ce anume se califica ca fiind
acel lucru care Dumnezeu zice ca ar trebui sa fie cel mai important?

Poate ca pasiunea vietii tale nu este atat de mult o concentrare singulara cat este o schimbare constanta. Pana una alta, cultura marketing-ului din ziua de azi ne bombardeaza cu oferte fara sfarsit cu ceva mai nou, mai bun. Din pacate, obsesia pentru ultimele inovatii si pentru alegerile cele mai la moda – si toate lucrurile facute in stilul “la minut” - sunt atat de comune in biserica precum si in afara ei.

Intotdeauna vor apare lucruri noi. Multe vor fi fara folos, unele vor fi bune, cateva vor fi si mai bune – dar, care este acel lucru care este
cel mai bun, din punctul lui Dumnezeu de vedere?

Singurul Esenţial

Iată cum raspunde Pavel la aceasta intrebare pentru noi: “
Vă fac cunoscut, fraţilor Evanghelia, pe care v'am propovăduit-o .... V'am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Hristos a murit pentru păcatele noastre.

Inainte de toate. Pavel scoate in evidenta singurul adevar transcendent care ar trebui sa defineasca vietile noastre. In mijlocul responsabilitatilor noastre variate si a multor posibilitati de slujire in imparatia lui Dumnezeu, un singur adevar ar trebui sa ne motiveze toata munca si sa ne afecteze fiecare colt al fiintei noastre: Hristos a murit pentru pacatele noastre.

Acesta, spune Pavel, este cel mai important lucru. Nimic altceva – nici macar lucruri care sunt biblice si onorabile – nu sunt macar egale sau de importanta mai mare decat acesta: Dumnezeu a trimis pe Fiul Sau la cruce pentru a purta mania Lui fata de pacatosi ca tine si ca mine.

Daca este ceva in viata fata de care ar trebui sa fim pasionati, aceasta este Evanghelia. Si nu sa fim doar pasionati de a
o impartasi cu altii; pasionati in a ne gandi la Evanghelie, a reflecta asupra ei, a ne bucura in ea, a-i permite sa ne coloreze felul in care ne uitam la lume si la toata viata.

Evanghelia” spune Jerry Bridges, “nu este doar cel mai important mesaj din intreaga istorie; este singurul mesaj esential din intreaga istorie. Totusi, noi permitem miilor care doar spun ca sunt crestini, sa isi traiasca intreaga viata fara a intelege clar Evanghelia si fara a experimenta bucuria de a trai prin ea.” Nici tu si nici eu nu vrem sa fim numarati printre credinciosii care traiesc aceasta tragedie. De aceea atentia noastra trebuie sa fie in mod constant atrasa inapoi la ceea ce John Stott numeste “acel minunat si foarte glorios dintre toate subiectele – crucea lui Hristos.” In Scriptura descoperim o urgenta profunda pentru a concentra tot ceea ce suntem si tot ceea ce facem in jurul evangheliei crucii. Caci aceasta veste buna nu doar ca este prima care vine din punct de vedere cronologic in experienta noastra ca si crestini, dar ramane in principal ca importanta critica pentru a creea si sustine bucuria si roada noastra – un fapt pe care de prea multe ori il trecem cu vederea.

Pericolul nostru constant

O ingrijorare exprimata de D.A. Carson, carturar si profesor Biblic la Trinity Evangelical Divinity School, este bine justificata: “Ma tem ca fara a
fi dezmostenita, crucea este intr-un pericol constant de a fi neglijata (scoasa) din locul central de care ar trebui sa se bucure, de catre lucruri relativ periferice care capata mult prea multa greutate. Atunci cand exista pericolul ca periferia sa inlocuiasca centrul, nu suntem prea departe de idolatrie.” John Stott esta de acord: “Peste tot in jurul nostru vedem crestini si biserici care renunta la intelegerea sanatoasa a Evangheliei, sunt neindemanatici cu ea, chiar in pericol de a o lasa sa le scape complet din maini.”

In fiecare zi, cu totii avem de infruntat ispita de a ne departa de evanghelie, sa o lasam sa ne scape din maini si din inimi. Trei tendinte principale ne distrag atentia:

 1. Subiectivism, care inseamna a ne baza vederea noastra despre Dumnezeu pe sentimentele si emotiile noastre schimbatoare.
 2. Legalism, care inseamna a ne baza relatia noastra cu Dumnezeu pe performantele noastre.
 3. Condamnare, care inseamna a fi mai concentrati pe pacatele noastre decat pe harul lui Dumnezeu.

Mai tarziu, in aceasta carte vom examina fiecare din aceste tendinte mai indeaproape si vom descoperi cum putem sa le invingem. Insa primul si cel mai important lucru pe care il poti face – intotdeauna – este simplu sa te asiguri ca Evanghelia este chiar in centrul vietii tale.

Care este lucrul principal din viata ta? Ce este intradevar “inainte de toate” pentru tine? Ar putea fi ceva perfect onorabil, perfect legitim; insa daca este altceva decat evanghelia – esti tu gata sa te pocaiesti inaintea lui Dumnezeu si sa iti reordonezi viata?

Permite-mi sa te sfatuiesc sa faci tot ceea ce este nevoie pentru a face din Evanghelie pasiunea ta. Cere-i lui Dumnezeu sa iti schimbe inima pentru a putea sa afirmi personal pentru viata ta cuvintele din Galateni 6:14 - “departe de mine gîndul să mă laud cu altceva, decît cu crucea Domnului nostru Isus Hristos”.

Niciodata nu mergem mai departe

Dar poate ca acest gand nu iti da pace: Daca noi ca si crestini deja am ajuns sa credem in evanghelie – daca deja am primit darul mantuirii pe care El a cumparat-o pentru noi cu sangele Lui pretios – ce rost are sa ne concentram in continuare pe cruce? Nu este timpul sa dam toata atentia noastra la lucruri mai “mature” pentru a ne trai credinta? Nu!

Citeste incet si asculta cu grija unul dintre citatele mele favorite: “Niciodata nu ne ducem mai departe de cruce, decat intr-o intelegere mai profunda a crucii.” Crucea si intelesul ei sunt lucruri pe care nu le vom intelege deplin vreodata.

In cartea Traind viata centrata pe cruce, sper sa va pot conduce in aceasta alergare, pe cararea catre o intelegere mai profunda.

George Orwell a afirmat odata ca “uneori prima ocupatie a oamenilor inteligenti este reafirmarea a ceea ce este evident.” Unul din scopurile acestei carti este de a reafirma evidentul, si totusi des neglijatul adevar al evangheliei crucii lui Isus Hristos, si de a-l aduce inaintea voastra din nou – viu si captivant – ca sa-i puteti intelege mai adanc importanta cruciala si de a nu-l lua garantat de la sine.

Daca te gandesti un moment ca adevarul crucii este ceva pe care deja l-ai inteles adecvat – daca suspectezi ca viata ta este deja centrata pe cruce – permite-mi sa-ti atrag atentia asupra unor simptome care cresc din a
nu fi centrat pe cruce. Te descriu pe tine urmatoarele?

 • De multe ori iti lipseste bucuria.
 • Nu cresti consistent in maturitate spirituala.
 • Dragostei tale pentru Dumnezeu ii lipseste pasiunea.
 • Intotdeauna cauti o noua tehnica, un “nou adevar” sau o noua experienta pentru a reuni toate piesele credintei tale.

Daca te poti identifica cu vreuna dintre aceste simptome, permite-mi sa te incurajez sa continui sa citesti. Invatand sa traiesti o viata centrata pe cruce, vei invata...

 • cum sa fii eliberat de gandirea si viata legalista care fura bucuria.
 • cum sa lasi in urma efectele bolnavicioase ale vinei si condamnarii.
 • cum sa te opresti din a-ti baza credinta pe emotii si circumstante.
 • cum sa cresti in multumire, bucurie si sfintenie.

Acestea nu sunt promisiuni umflate cu pompa ale unui autor care vrea sa te convinga sa ii citesti cartea. Acestea sunt promisiunile lui Dumnezeu pentru toti care continua sa raspunda cu intreaga lor viata Evangheliei lui Isus Hristos si a Lui rastignit.

Prea multi dintre noi au trecut mai departe de acest plan glorios. In dorinta noastra care nu mai ia sfarsit de a merge mai departe si de a ne asigura ca tot ceea ce gandim, zicem si facem este relevant in modul de viata modern, prea multi dintre noi s-au oprit din a se concentra la minunile lui Isus cel rastignit.

Prea multi dintre noi am scapat din maini cel mai important adevar al Bibliei, si de aceea suferim consecintele.

Insa nu este prea tarziu sa ne schimbam. Nu este prea tarziu sa reafirmam si sa restabilim evidentul adevar ca fiind
cel mai important adevar din viata noastra – si sa fim captivati asa cum nu am fost vreodata in uimire pentru dragostea si harul lui Dumnezeu.

Mai real ca niciodata

In biserica unde am slujit din 1977, alergarea noastra continua
a fost intotdeauna sa pastram Evanghelia centrala in tot ceea ce facem. Niciodata nu presupuneam ca deja este suficienta intelegerea, aprecierea si experienta lui “Isus Hristos si El crucificat.”

Cu ceva vreme in urma am primit un e-mail de multumire din partea unei tinere care si-a amintit reactia pe care a avut-o cand m-a auzit prima oara identificand evanghelia ca si pasiunea si prioritatea durabila a b
isericii noastre. Ea mi-a spus: “Tin minte cum stateam si gandeam ... 'Da oare, ce vrea sa zica? Da, suntem mantuiti pentru ca Isus a murit pentru pacatele noastre. Dar dupa aceea nu ar trebui sa ne concentram pe alte aspecte ale vietii crestine?'”

Intre timp, sub invatatura noastra ea a inceput sa recunoasca: ca este o problema mai adanca decat expresiile exterioare ale pacatului (cuvinte dure, plangeri, etc.).... Invatam despre pacatele din inima mea si motivele de la radacina acestora.... Imi amintesc foarte bine cum conduceam intr-o zi pe sosea, si Dumnezeu mi-a deschis ochii ca sa vad ca sunt o pacatoasa murdara pana in centrul fiintei mele. In secunda aceea m-am gandit,
Oare ce sa ma fac?!

Instant am fost constienta foarte clar ca acesta este motivul pentru care Isus Hristos a venit si a murit pe cruce – pentru mine.... Am ras tare, si am zis, 'Dumnezeul meu, numai Tu puteai sa imi arati cat de pacatoasa sunt si sa faci din asta cele mai minunate noutati pe care le-am auzit vreodata' Adevarul sacrificiului lui Isus a devenit mai real pentru mine decat a fost vreodata pana atunci.

Mai real ca niciodata. Poti tu sa spui acelas lucru? Luther spunea odata ca s-a simtit ca si cum Isus Hristos a murit ieri. Simti si tu la fel?

Prin ceea ce experimentam impreuna in paginile acestei carti, sper sa invatati sa simtiti in felul acesta in mod consistent si sa deveniti dedicati pentru a trai in felul acesta de asemenea. In timp ce ne cultivam intelegerea si aprecierea fata de cruce, traind restul zilelor noastre pamantesti simtindu-ne din ce in ce mai mult ca si cum moartea lui Isus s-a intamplat ieri, vom fi din ce in ce mai uimiti si coplesiti de harul lui Dumnezeu.

Numai atunci vom intelege si vom experimenta mai adanc harul lui Dumnezeu intr-un fel care ne angreneaza pasiunea in mod consistent.

Har mai uimitor

Recent am primit o alta expresie de multumire din partea unui om care si-a incheiat scrisoarea cu aceste cuvinte: “Sunt uimit de puterea evengheliei din nou si din nou, si am crescut in dragostea personala fata de Mantuitor. Nu-mi vine sa cred ca am fost mantuit de la ceea ce as fi meritat.”

Uimit de puterea evengheliei, din nou si din nou – poti sa spui si tu aceste cuvinte cu privire la experienta ta personala? Continui sa crezi ca mantuirea ta este un miracol incredibil pe cand te gandesti la judecata pe care o meritai cu adevarat?

Daca nu ... ce ar putea aduce o schimbare? Ce anume ar putea face Evanghelia lui Dumnezeu si harul Lui mai adanc si consistent uimitor pentru noi? In vietile noastre ocupate, cum am putea fi cuprinsi mai des de multumire si pasiune arzatoare pentru Mantuitor ... si sa dam la o parte plictiseala si lipsa de caldura din experienta noastra spirituala?

Pentru mine, harul nu e nicicand mai uimitor decat cand privesc intens la cruce, si cred ca acelasi lucru se aplica si este adevarat pentru fiecare copil al lui Dumnezeu. Nu exista nimic mai plin de putere si captivant pentru suflet decat sa urci dealul Calvarului cu atentia si uimirea unui copil, avand toate distragerile si presupunerile gresite date la o parte.

Acesta este scopul nostru in aceste pagini. Ne vom increde in Pastorul nostru sa ne arate unica carare a neprihanirii pe care El a umblat, si credem ca ne va da o imagine profunda despre adancimea suferintei prin care a trecut El. A fost o suferinta infinit mai intunecata decat orice vale a umbrei mortii prin care tu sau eu vom trece vreodata, dar prin a intelege mai bine suferinta Lui, vom creste in bucurie consistenta si un zel care ne va echipa pentru toate incercarile pe care Dumnezeu le aduce in calea noastra in procesul sfintirii noastre.

Amintindu-ne de imaginea ilustrata de John Stott la inceputul acestui capitol, dorim sa stam suficient de aproape de “flacara arzatoare” a crucii pentru a sta sub dusul de scantei si pentru a gasi flacara iubirii noastre proaspat aprinsa.

Demn de limba unui Inger

Inainte de a continua, trebuie sa marturisesc ceva personal: Desi in majoritatea zilelor recunosc cat de inapt si inadecvat sunt in activitatile diverse ale vietii, niciodata nu sunt mai acut constient de faptul ca sunt inadecvat ca si atunci cand ma gandesc la suferinta lui Hristos si intelegerea ei. Savurez acest privilegiu, totusi atunci cand invat si predic aceste lucruri ma gasesc in mod constant slabit fizic si biruit din punct de vedere emotional. Deci imi recunosc dependenta de puterea lui Dumnezeu in a articula acest mesaj, in acelas timp imi afirm increderea in Cel a carui putere este facuta perfecta in slabiciunile noastre.

Dumnezeul nostru este bun, El este plin de har, El este delicat, si El este nerabdator sa il glorifice pe Fiul Sau si sa isi edifice poporul Sau. Deci am puterea sa continui, plin de credinta in El ... si increzator ca prin indemnul Duhului Sfant, va veti alatura mie in lacrimi si in bucuria si multumirea care nu se poate exprima in cuvinte, urcand Calvarul impreuna si castigand o intelegere mai adanca a ceea ce s-a intamplat in realitate acolo, si motivele zguduitoare din spatele acestui act.

Subiectul crucii, spunea odata Charles Spurgeon, “este demn de limba unui inger. Si de asemenea este adevarat ca: Este nevoie de Hristos insusi pentru a-l putea explica.” In umil acord cu acest print al predicatorilor legat de infinitul merit si infinita bogatie a acestui subiect, adaug de asemenea aceasta rugaciune care a pornit de la Spurgeon: fie ca Dumnezeu “prin Duhul Sau sa il explice inimii tale.”

Cuvinte cheie: central, viaţa, orientare, focalizare, dedicare, esenţial

Nu sunt comentarii

Nu există comentarii încă.

Adaugă un comentariu

Comentarii

Tu trebuie sa fii logat pentru a comenta.

Other articles
Centralitatea Evangheliei
Evanghelia nu reprezintă doar minimul de cerințe doctrinare necesar pentru a intra în Împărăție, ci modalitatea prin care înregistrăm orice progres în Împărăție. Read more »
Data articolului: 6/28/2013 1:40:28 PM |
Pericolul încercării de a-I fi plăcut lui Dumnezeu
Sandra s-a luptat toată viaţa cu dorinţa de a-i mulţumi pe oameni. Ea spune că nu-şi aminteşte vreo vreme în care să nu să se fi întrebat ce cred ceilalţi despre ea. Read more »
Data articolului: 2/10/2012 12:41:47 PM |
Cel mai transformator cuvânt
Evanghelia pe care ţi-o predici va avea un efect enorm asupra a ceea ce îţi doreşti, a ceea ce gândeşti, spui şi faci... Read more »
Data articolului: 1/22/2012 11:44:32 PM |
Puterea transformatoare a Evangheliei
Pentru că Îl iubim pe Domnul, cu toţii vrem să devenim bărbaţi şi femei care Îi reflectă viaţa cu tot mai multă desăvârşire. Pentru noi, întrebarea nu este: „Ar trebui oare să căutăm să creştem în evlavie?” ci mai degrabă: „Cum creştem în evlavie?” Read more »
Data articolului: 1/13/2012 1:01:32 PM |
Cum să nu devii creştin
Ce înseamnă să fii creştin? Cum devii unul? Mă bucur că ai întrebat. Mai întâi, să analizăm trei moduri în care nu poţi deveni copil al lui Dumnezeu. Chiar aşa. Cum să nu devii creştin. Read more »
Data articolului: 8/1/2011 8:36:18 AM |
Copyright © William Anderson | All Rights Reserved